Home > Diensten > PPA: Persoonlijke Profiel Analyse
NL

PPA: Persoonlijke Profiel Analyse

Waarom we bij Sector Recruitment elke kandidaat op persoonlijkheid testen

Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid energie op een dag. Je werk goed doen kan je energie opleveren, maar kost ook de nodige energie. Als je een functie hebt die niet bij je past, vraagt je werk nog veel meer energie. De kans op succes in een baan wordt groter naarmate de functie beter past bij jouw persoonlijkheid. En andersom, heb bijvoorbeeld jij een leidinggevende rol terwijl dat niet bij je past, dan is de kans groot dat je vastloopt en niet succesvol bent in je werk.

Wanneer past een baan bij mij?
Of een functie bij je past hangt af van verschillende factoren waaronder je kennis & ervaring, privéomstandigheden, de zakelijke omgeving en je persoonlijkheid, je ‘natuur’. Bij Sector Recruitment vinden we die laatste factor heel belangrijk. Daarom nemen we bij elke kandidaat die we voorstellen een test af die ons meer inzicht geeft in zijn of haar persoonlijkheid, het ‘gedragsprofiel’.

“Stel, je hebt een profiel dat past bij een administrateur of secretaresse en je zit in een commerciële rol. Dan kost het je elke dag heel veel moeite om weer de telefoon te pakken, acquisitie te doen, vaak ‘nee’ te horen. Dat houd je niet lang vol. Het klinkt heel logisch en toch zijn er verrassend veel mensen die op een plek zitten die echt niet bij ze past”.

Bij Sector Recruitment werken we met de Persoonlijke Profiel Analyse (PPA). Een test die je in ongeveer 8 minuten kan invullen en die een beeld geeft van je basishouding bij het oplossen van problemen en het aanpakken van situaties. Sommige mensen nemen altijd de leiding, anderen volgen liever. Bepaalde mensen hebben weerstand tegen veranderingen, anderen zoeken ze juist op! Sterkten, beperkingen, communicatiewijze, motivatoren, de grootste angst en het gedrag onder druk zijn andere factoren waarin de analyse ons inzicht geeft. De PPA is een quick scan, waar nodig gebruiken we andere assessments ter aanvulling.

Hoe werkt de PPA?
Dat is best een ingewikkeld verhaal. Hier gaan we wat meer de diepte in en lees je hoe de PPA werkt. De basis van de test is gebaseerd op de DISC theorie en wetenschappelijk validiteit is altijd het uitgangspunt. Bij een PPA-analyse kun je niet goed of slecht scoren. De test geeft een beeld van hoe jij in elkaar zit, iedereen is anders en heeft een eigen profiel. Wat we op basis van de test wel doen is kijken hoe jouw profiel matcht met de functie en het bedrijf. Het gaat erom dat jouw profiel bij de functie past. En als dat niet zo is kun je dat maar beter weten, het bespaart je een heleboel energie!

“Onlangs sprak ik een man die al jarenlang accountmanager was en dacht ik gelijk, deze man is geen typische accountmanager. Uit de PPA-test die hij invulde kwam vervolgens ook een reactief, inhoudelijk gericht profiel, terwijl voor deze commerciële functie juist een proactief en resultaatgericht profiel nodig is. De kandidaat schrok best even van deze terugkoppeling. Uiteindelijk bleek het voor hem toch een belangrijk inzicht. Bij nader inzien herkende niet alleen hij, maar ook mensen uit zijn omgeving, dat een meer inhoudelijke en servicegerichte functie veel beter bij hem past”. (meer over dit voorbeeld link naar blog eerlijk over persoonlijkheid)

Kennis groeit, omgeving en omstandigheden wijzigen maar persoonlijkheid blijft.
Iemands totale gedrag is altijd een optelsom van allerlei factoren. Vanuit werving & selectie wordt vaak vooral naar iemands cv gekeken, naar opleiding en werkervaring. Maar, kennis is aan te leren, omstandigheden en omgeving kunnen wijzigen, persoonlijkheid verandert weinig. Zeker na je 30e wordt gedrag vaak meer uitgesproken, je persoonlijkheid minder gefilterd. En juist die factor persoonlijkheid is zo cruciaal bij het maken van de juiste keuze voor een baan. Daarom vinden we dit onderwerp bij Sector Recruitment zo belangrijk en zetten we de PPA in bij elke procedure.

Gebr vd Donk Volker Wessels Telecom Truphone van Gelder Telecom UNET Alliander Arnhem Arcadis Nederland BV Voiceworks Relined